אנטארקטיקה ודרום ג'ורג'יה: הפלגה בין קרחוני הקוטב
15 יום 14 לילות על סיפון הל' אוסטרל L` Austral של חברת פוננט
בואנוס איירס – אושוואיה. Buenos Aires - Ushuaia
יציאה בשעות הבוקר לשדה התעופה לטיסה לכיוון העיר הדרומית בעולם – אושואיה. אושואיה הממוקמת בדרום ארגנטינה נחשבת גם לבירתה של "ארץ האש". לאחר הנחיתה, יציאה לסיור באחד מהפארקים המפורסמים בארגנטינה: הפארק הלאומי "ארץ האש" הנמצא בקרבת העיר, כ-12 ק"מ מערבית לה. הפארק נחשב לאחד הפארקים היפים בארגנטינה ובו יערות ומים. הפארק מוקף הרים ובו שפע של מיני בעלי חיים וצומח. בפארק מצויים עצי דובדבן ומיני עופות הכוללים גם פינגווינים. העיר אושואיה נחשבת בעיני רבים כעיר הדרומית ביותר בעולם, אליה מגיעים מטיילים רבים כדי לפקוד את אתרי הטבע הרבים המצויים באזור זה של ארגנטינה . גם את אושואיה מקיפים הרים, ובסביבתה מצויים נהרות ונופים קסומים. בין האתרים המעניינים בעיר: מוזיאון המכונה 'סוף העולם' העוסק באזור "ארץ האש" לאורך ההיסטוריה, ומספר בין השאר גם את הסיפור האתנוגרפי של המקום. כאן גם תעלת ביגל המהווה מעין גבול טבעי בין צ'ילה וארגנטינה. דרך תעלה זו מגיעות אניות השייט אל האוקיינוסים.
לאחר הסיור בפארק הלאומי נצא לנמל ונעלה על הספינה המפוארת L`Austral
בלב ים, At Sea
ביום זה מפליגה הספינה לכיוון איי פוקלנד שעלו לכותרות בשנת 1982 בעקבות מלחמת בריטניה – ארגנטינה על האיים. בריטניה מחזיקה באיים אלו במשך שנים רבות, עם זאת, הארגנטינאים טוענים בתוקף שהאיים שייכים להם היסטורית.
בהפלגה בים העמוק של האוקיינוס, על אניית היוקרה של חברת פוננט – אניית L`Austral חוויה השייט מיוחדת במינה. אניית הבוטיק מסדרת אניות היוקרה של חברת פוננט מציעה חדרים מפנקים: סוויטות וחדרים עם מרפסת.
כמו כן על האנייה בין השאר: בריכת שחייה, מסעדות, ספרייה, חדר כושר, ספא, חמאם טורקי, אזור פנאי, חנות ועוד. האונייה מיועדת לכ-260 נוסעים ועוד כ-130 אנשי צוות (בממוצע כאיש צוות אחד לכל 2 אנשים) .
אורך האונייה כ-140 מטרים ורוחבה קצת פחות מ-20 מטרים.
ניו אילנד גרייב קוב (איי פוקלנד). New Island/Grave Cove
איי פוקלנד הינם ארכיפלג של למעלה מ-700 איים. האיים מצויים באוקיינוס האטלנטי ומרוחקים מארגנטינה בקצת פחות מ-500 ק"מ.
באיי פוקלנד חיים כ-2,500 תושבים אזרחים ועוד כמה מאות חיילים של צבא בריטניה. האיים התגלו כבר בסוף המאה ה-16 ומהמאה ה-18 ניסו לתפוס את האי בריטניה, צרפת וספרד וזאת בתחרות הגדולה שהיו למעצמות על שטחים באוקיינוס האטלנטי. בשנת 1833 השתלטה סופית בריטניה על איי פוקלנד אם כי עד היום טוענת ארגנטינה שהאיים שייכים לה.
ניו איילנד וגרייב קוב הם מקומות מצוינים ליהנות מייחודם של איי פוקלנד מבחינת עולם הטבע. בגרייב קוב נמצאת מושבה של פינגוויני הג'נטו ולעיתים ניתן גם לראות אריות ים מיני עופות ונופים קסומים. בניו איילנד ניתן לערוך תצפיות על מיני עופות שמצויים במקום ובו גם מצויים פינגווינים. לעיתים ניתן לזהות קורמורנים, דולפינים, אלבטרוסים ועוד.
בלב ים, At Sea
עוזבים את איי פוקלנד וביומיים הבאים האונייה מפליגה בלב ים. זה זמן טוב לנוח, לקרוא, ליהנות מחופשה בתנאים מפנקים במיוחד ומנופים בלתי נשכחים.
באונייה מגוון שירותים ואפשרויות שאניית הפאר הזו מציעה למפליגים בה. באונייה מצויים מבחר מרצים ומדריכים המומחים בנושאים רבים ומגוונים הקשורים לאזור ההפלגה, כמו: טבע, גיאולוגיה, בוטניקה המעבירים הרצאות ותדרוכים על אנטרקטיקה, דרום ג'ורג'יה ואיי פוקלנד ואף ירדו עם המטיילים לשיטוט בחוף.
במהלך ההפלגה ניתן לראות לעיתים את עופות האלבטרוסים המוכרים בחלק זה של העולם, והם מעופות המים הגדולים בעולם. אניית הפוננט נבנתה במיוחד בטכנלוגיה המתאימה להפלגות בין קרחונים.
במהלך ההפלגה ניתן גם ליהנות מהסיפונים השונים וכמובן: המטבח המצוין של האניה, שהינו אוכל גורמה צרפתי משובח.
בין השאר האנייה צוידה במייצבים המקלים בהרבה את המעבר במצר סוער כדוגמת מעבר דרייק.
מישורי סליסבורי - מפרץ פורטונה Salisbury Plains – Fortuna Bay
האונייה מגיעה לאיי ג'ורג'יה הדרומית. קבוצת איים אלו שייכים היום לבריטניה אם כי היום לא מתגוררים על האיים תושבים למעט חיילים של הצי הבריטי.
הגענו אל מישורי סיילסבורי המרשימים ביופיים אך לא פחות מכך מרשימים חיי הטבע במקום. נוף קרחונים וים, ובמקרים רבים ניתן למצוא במקום זה דובי ים השרועים על החוף ורובצים במקום, כמו גם פינגווינים השייכים למין המכונה מלכותיים, ופילי ים הרובצים על החופים.
איי ג'ורג'יה הדרומית הקרויים על שמו של המלך ג'ורג' השלישי התגלו כבר במאה ה-17 ולהם הייתה חשיבות אסטרטגית חשובה עבור בריטניה שהייתה מעצמה ימית ששלטה בשיאה על יותר משליש מהעולם.
גריטויקן מפרץ סנט אנדריו. Grytviken/ st. Andrew Bay
הגענו ל- Grytviken/ st. Andrew Bay כאן מצויים בעלי חיים כדוגמת פילי הים הרובצים על החופים, וכאן גם המקום לחפש את מושבת הפינגווינים המלכותיים המצויים באזור זה. מראשית המאה ה-20 ועד לשנות ה-60 של המאה ה-20 היה אזור זה תחנה של ציידי לווייתנים.
גם היום ניתן לראות את מושבת הרפאים של הציידים שהצליחו להביא כמעט להכחדתו של הלווייתן הכחול.
זו אחת הפרשות העגומות הנקשרות לאדם ולחלק זה של העולם. היום הצייד הוא אסור על פי חוק והלווייתן הכחול לאט לאט מתחיל להתרבות. במקום זה, עסקו בצייד, בחיפוש אחר בשר, פרוות וכמובן שומן שהיה מצרך יקר לתעשיות שונות.
באיי ג'ורג'יה הדרומית פעלו מספר תחנות של ציידים. אל האזור ובכלל אל ג'ורג'יה הדרומית נקשר שמו של אחד מהמגלים החשובים של אנטרקטיקה זהו שקלטון שהיה במקום זה מספר פעמים במטרה להגיע לאנטרקטיקה, והוא נקבר באיי דרום ג'ורג'יה.
מפרץ הזהב דרום ג'ורג'יה Gold Harbour South Georgia
היום נגיע למפרץ הזהב Gold Harbor שבאיי דרום ג'ורג'יה.
אל המפרץ נכנסים דרך פיורד, יש אומרים שהמקום נקרא כך, בגלל קרני השמש הנופלות על הים ויוצרות את גווני הזהוב. מקום זה מיוחד בשל העובדה שכאן מצוי אזור רבייה של מספר בעלי חיים כמו הפינגווינים המלכותיים, הפינגווינים של הג'נאטו, פילי הים וגם האלבטרוסים.
על החוף, מצויים לעיתים אלפי בעלי חיים. זהו אחד המקומות המצולמים ביותר על ידי המטיילים המגיעים לאזורים אלה. עולם הטבע והחי של איי ג'ורג'יה מרתק כמו גם הסיפורים ההיסטוריים על ציידים, ומגלים שיצאו לאזור שכוח זה במטרה לגלות עוד פיסת אדמה בעולמנו.
בלב ים, At Sea
האונייה עוזבת את איי דרום ג'ורג'יה ומתכוננים כעת ליומיים בלב ים – נופים מרהיבים, ים עצום, עופות ודגים בים וזמן לנוח, ולהפנים את המראות שעינינו לא רגילה להם. על האונייה מדריכים שניתן להאזין להרצאות והדרכות בהתמחויות מגוונות; טבע, גיאולוגיה, בוטניקה ועוד. זה הזמן להתחיל לקרוא על אנטרקטיקה יעדנו הבא.
בלב ים, At Sea
יום נוסף בלב ים ליהנות מההפלגה מאוכל מצוין, ומשלל אפשרויות של האונייה; חדר כושר, ספרייה, ספא וזמן למנוחה על הסיפון.
אנטרקטיקה, ים וודל. Weddell Sea
האונייה בדרכה לאנטרקטיקה עוברת דרך ים וודל, יום הפלגה מרתק ויוצא דופן. בים קרחונים גדולים ונוף מדהים. קל לזהות את הר הגעש Brown Bluff בשל המצוק הגדול. המקום משמש כמקום מושבם של פינגווינים רבים ומקום קינון לעופות הים המגיעים למקום, וכן כלבי ים ועוד. אנטרקטיקה נראית באופק קרח לבן.
אנטרקטיקה, האי דספרשיןהאלף מון. Deception Island/Half Moon
האי דספרשין ממוקם בלב איי שטלנד קל לזהות את המקום בשל צורתו המזכירה פרסת סוס. המקום הוא למעשה 'קלדרה' – הר געש שקרס. בחופיו הוולקנים המכוסים בחול שחור מצויים שרידי בקתות שננטשו מזמן ומשמשים עדות לפעילות שהתרחשה באזור זה עד לא מזמן על פי מושגי הזמן של אנטרקטיקה. כאן פעלו ציידי הלווייתנים שהביאו לפגיעה כמעט אנושה בבעל חיים זה. כאן גם נמצא הריכוז הגדול ביותר באנטרקטיקה של פינגווינים מהזן Chainstrap.
בלב ים, מעבר דרייק At Sea, Drake Passage
אנו בדרך חזרה מאנטארקטיקה לאושויה הספינה שטה במעבר דרייק – מעבר זה ידוע במימיו הסוערים. מכאן הדרך אל אנטרקטיקה ואל איי שטלנד הדרומיים. המעבר נקרא על שמו של יורד הים המפורסם בן המאה ה-16 שפעל בימיה של המלכה אליזבת' הראשונה מלכת אנגליה – סר פרנסיס דרייק. במסעותיו בימים הגיע דרייק עד לנקודה זו.
בלב ים, מעבר דרייק At Sea, Drake Passage
היום ממשיכים בשייט בלב ים, במעבר דרייק בדרכנו חזרה מקצה העולם שאליו ניסו מגלי ארצות והרפתקנים להגיע בסוף המאה ה-19 ובראשית המאה ה-20. המרוץ לאנטרקטיקה היה מהמסעות והגילויים האחרונים. משלחות אנגליות, בלגיות, שבדיות ואחרות ניסו להגיע אל היבשת הקפואה. סיפורי גבורה, כיבוש יעדים וסקרנות כמו גם תחרות בין המעצמות ליוו גם את הגילויים של אנטרקטיקה.
אושואיה – בואנוס איירס. Ushuaia-Buenos Aires.
הגעה לעיר הדרומית בעולם וירידה מהספינה בשעות הבוקר. מכאן יוצאים להעברה לנמל התעופה וטיסה לבואנוס איירס.